Formare in Business coaching si lifecoaching, sedinte si cursuri de certificare ca si coach. Training NLP si sedinta de optimizare si dezvoltare personala.

Ce mi-a spus un manager despre libertate

22 April 2015 By In Articole Coaching

Directorul general al unei companii de succes din domeniul financiar, mi-a mărturisit odată că toți oamenii din organizație îl priveau ca pe un om cu o funcție ce îi conferă  libertate enormă și putere decizională pe măsură.

Însă după spusele lui și în urma experienței pe care o traise, acum are mult mai puțină libertate decat atunci când ocupa funcția de team leader in departamentul de relatii cu clientii. 

 

întrebarea care în ziua de azi îi macină pe manageri, team leaderi, facilitatori și specialiști HR este...

Câtă libertate pot să dau echipei și totuși să mă asigur că nu pierd controlul și am rezultate? 

Problema cheie cu care se confruntă majoritatea managerilor și team leaderilor din ziua de azi este deblocarea potențialului membrilor echipei prin câștigarea încrederii și a sprijinului emoțional al oamenilor implicați. 

Managerii și team leaderii viitorului vor trebui să fie mai competenți, mai creativi, mai inspirați și mai credibili dacă vor să câștige inimile și mințile oamenilor din echipa pe care o conduc.

 

Iată care sunt cele 3 aspecte cheie ale unei echipe eficiente. Atentie, desi apar cuvinte deja prea mult folosite in companii si care s-au devalorizat, cititi ce e mai in profunzime. 

1. Viziune - scop comun (o viziune a ta pe care o regăsești la alții )

Echipele nu devin eficiente de la sine!

Creșterea performanței este notabilă odată ce echipele sunt motivate, având scopul împărtășit/comun clar. Apoi mai e nevoie ca acest scop comun să fie congruent cu fiecare membru al echipei. Adică să regăsească direcția lor personală în scopul acela. Este nevoie ca managerul sau team leaderul să țintească succesul, să ghideze echipele către îndeplinirea obiectivelor și bineînțeles către rezultate pozitive si fiecare să simtă că contribuie și primește în egală măsură. O echipă nu poate atinge eficiența maximă decât dacă acționează ca un întreg, iar efortul fiecărui membru al echipei se cere direcționat într-un efort colectiv, susținut de claritate, direcție și motivație reala. 

2. Obiective performante (care reprezintă viziunea transpusă în concret) 

Căutăm progresul și performanță palpabilă. Alinierea obiectivelor personale ale fiecărui membru al echipei trebuie să coincidă cu obiectivele echipei din care face parte. Iar acestea obligatoriu trebuie să fie specifice, clare, să poată fi măsurate și bineînțeles îndeplinite. 

Fără obiective orientate spre rezultat prin care echipa sa își poate măsura realizarile, acestea rămân doar o aspirație înaltă, susținută de bune intenții.
De asemenea ne dorim sa fim provocati sa dam tot ceea ce e mai bun. Aceste obiective trebuie să fie mai mult decât suma obiectivelor individuale de performanță ale membrilor echipei. Altfel, de ce aș mai avea nevoie de o echipă dacă pot ajunge la aceleași rezultate și singuri. 

Așadar când împreună facem ceva măreț se răsfrânge asupra tuturor și este de o valoare înzecită față de ce puteam realiza singuri. 

3. Abordare Împărtășită

Membrii echipei trebuie să fie de acord cu "calea", creand congruență si alegând cea mai bună metodă de lucru pentru a îndeplini sarcinile obiectivului și pentru a face performanță. Ca metodele să funcționeze, acestea trebuie să cuprindă principiile, procesele de desfășurare și protocoalele pe care echipa le va adopta in acest "proiect comun". De asemeni, vor adopta de comun acord modul în care activitatea va fi monitorizată și parametrii după care va fi revizuită. 

 

Așadar Libertatea vine din Cunoaștere(...)

Ori te pregătești ca și manager coach(antrenor) ori folosești ceva care funcționează.

Revenind la realitate, este știut că dacă vedem aceleași lucruri zilnic, după un timp nu le mai băgam în seamă, chiar dacă ele s-au schimbat. Ca intotdeauna, atunci când ești prea implicat nu mai vezi esențialul , "Nu mai vezi padurea, de copaci!".

De aceea, periodic este recomandat să te distanțezi pentru a vedea imaginea de ansamblu folosind anumite modele, procese sau un coach care se ocupă cu Team-Coaching.

Team-coaching sau coaching-ul de echipă se ocupă cu cele abordate mai sus, ghidează echipa să-și clarifice misiunea, strategia colectivă, obiectivele și rolurile, astfel echipa începe să funcționeze ca un întreg, cu o direcție clară și obiective realizabile. 

 

În același timp Coaching-ul de echipă:

✔ Furnizează o înțelegere aprofundată a rolului și importanței echipelor în atingerea obiectivelor.

✔ Oferă instrumente și tehnici practice pentru a crește performanța echipei.

✔ Te face să înțelegi dinamica echipei tale și cum poate funcționa ca un întreg. 

✔ Te ajută să înțelegi nevoile, preferințele și stilul de lucru al echipei tale. 

 

Având toate aceste aspecte clarificate, echipa pe care o conduci va funcționa ca de la sine, natural, într-un mediu de lucru plăcut si motivant pentru toți cei implicați. Si astfel, ca manager, vei simti ca intr-adevar ai mai multa putere si libertate astfel incat ceea ce este imaginat de altii chiar sa fie real. Deoarece ai muncit atat, nu pentru a fii mai sclav ci pentru a fii mai liber, mai puternic si mai bine dispus.

Din păcate, clasic, mulți manageri sunt în poziția în care, ca manager, ești "responsabilul" pentru cum merge compania și toți se așteaptă că tu să aduci rezultate.

Poate e momentul să vedem și imaginea de ansamblu, să observăm și "Pădurea" și să facem lucrurile puțin mai altfel, puțin mai bine. 

 

 

Pentru inovație și "Schimbare înțeleaptă", mai multe subiecte pe această temă în articolele viitoare sau la evenimentele noastre.

 

Descarca gratuit "Ghidul beneficiarului de coaching"

Nume
Email *
 
 
Read 5193 times Last modified on Friday, 08 May 2015 13:40
Echipa CE

Coaching Essence este ghidul care te va insoti in aceasta calatorie, pentru a descoperi ce anume te defineste ca esenta unica si care este natura ta permanenta.