Formare in Business coaching si lifecoaching, sedinte si cursuri de certificare ca si coach. Training NLP si sedinta de optimizare si dezvoltare personala.

Conteaza ceea ce te motiveaza Featured

29 April 2015 By In Articole Coaching

Care sunt semnele ca esti in "Flow", ca munca ta iti ofera satisfactie? Sau, te intreb daca stii ce faci, cine esti si "ce te misca"? 
Pentru inceput iti voi spune o poveste.

"Un tanar calator ajunge la o intersectie. Intalneste un batran si il intreaba: - Unde ma duce drumul acesta?

Batranul raspunse: - Pai, unde vrei sa ajungi?

Tanarul se gandeste si zice: - Nu stiu.

Glumet, batranul ii spune: - Atunci mergi pe oricare dintre drumuri. Ce mai conteaza?!"

 

Ai avut momente asemanatoare in viata cand ai raspuns cu: NU Stiu!

De multe ori nu stim ce anume ne pune in miscare si periodic apare presiunea de a ne raspunde la aceasta intrebare, asemeni tanarului care nu constientiza ce anume il pune si ce il tine in miscare.
Iti vine sa crezi ca tot ce faci are un motiv, totul are un sens, sau, vorba manelelor -" Totul e pe interes!" Fara un impuls care sa percepem ca ne aduce ceva nu ne miscam!

In cautarea motivatiei

Ce anume e important, ce ma atrage? Ce ma motiveaza? Ce sens are ceea ce fac? Sunt intrebari pe care ni le punem constant, poate intreaga viata.

Cuvantul Motivatie vine din latina, din "movere" si inseamna "a te misca, a te stimula, a impinge la actiune". Motivatia este procesul care stimuleaza, energizeaza, directioneaza si sustine comportamentul si performanta unei persoane.

Si daca ar fi doar atat ar fi simplu. Ideea e ca sunt si motivatii care se bat cap in cap. Cand e vorba de o echipa lucrurile devin si mai complexe, deoarece vorbim de multiple motivatii ale unei persoane si ale mai multor persoane, toate puse la un loc. O noua "entitate" cu motivatiile ei.


Deci putem spune ca motivatia are de a face cu tine ca individ, cu familia, cu colegii, cu prietenii, cu toti cu care intri in contact si cu tot ceea ce faci. Pentru ca in toate acestea exista un motiv, un schimb.

Esti o fiinta sociala, iti place sa faci lucruri impreuna cu altii. Prin renuntarea partiala la individualitate in favoarea sociabilitatii, ca si individ accepti sa pierzi o parte din vointa ta, din spiritul tau de independenta, din interesele tale, castigand recunoastere si dobandind sprijin din partea altora. Faci asta pentru ca ai motive... miscari in aceeasi directie? Sunt motivatii interne sau factori interni si factori externi de motivatie. Si dintr-o anumita perspectiva, astfel oamenii se aduna impreuna si se creeaza echipele.


Papusile rusesti si directiile comune

Un individ se va simti puternic daca adera la microgrup din convingere personala si daca are, in acelasi timp, constiinta faptului ca actioneaza coerent cu ceilalti.
De aceea, modul de functionare seamana cu principiul papusilor  rusesti: fiecare membru al colectivului are  o directie, un proiect personal care se desfasoara in cadrul proiectului de serviciu, acesta din urma fiind el insusi inscris in cadrul unui proiect al departamentului, de exemplu, care, la randul lui, este inscris in obiectivul proiectului institutional.

Ai angajati, ai colegi, conduci o echipa sau coordonezi un proiect?

Atunci tie iti prezint ceva ce iti este de folos pentru a intelege ce e important pentru oameni. Pentru moment o sa vorbim doar de motivatia interna.

Lucrand pentru un training dedicat celor de la Orange m-am indragostit de un model simplu ce abordeaza motivatia intrinseca. Ma refer la acea motivatie care vine din interior si care are anumite conditii cheie. Indiferent de domeniu, acesti 4 factori se aplica procesului.

Astfel, motivatia interna a colegilor sau motivatia ta depinde de:

1. Existenta posibilitatii de alegere

- autoritate delegata - vrei sa ai dreptul de a decide pe "felia ta"

- incredere - iti doresti sa fii creditat ca persoana capabila de managementul propriu

- securitate - vrei sa poti testa si experimenta lucruri fara teama de consecinte dramatice

- scop clar - vrei sa iti fie clar ce anume se tinteste

- acces la surse - vrei acces la informatie relevanta care sa te ajute in activitatea ta

 

2. Existenta Competentei 

- Cunostinte - un bagaj adecvat rezultat din educatie si experienta

- Feed-back pozitiv - vrei sa fii informat despre ceea ce functioneaza

- Recunoasterea abilitatilor - vrei provocare - sarcini solicitante dar care se potrivesc cu capacitatile tale

- Standarde inalte - vrei progres dar fara presiunea compararii si ierarhizarii

 

3. Existenta Sensului

- Un climat fara cinism, cu libertatea de a te implica cu drag

- identificarea clara a pasiunilor - cunoasterea motivatiei la nivel profund

- O viziune incitanta - ai nevoie de o imagine vie a ceea ce poate fi atins

- Sarcini cu sens - sa percepi o legatura intre munca ta si viziunea de atins

- Proiecte intregi - responsabilitate pentru un anume produs

 

4. Senzatia progresului

- Un climat colaborativ - colegii se sprijina reciproc in realizari

- Evenimente/puncte de referinta - vrei sa stii stadiul a ceea ce s-a realizat

- Celebrari - ai nevoie de ocazii de a impartasii bucuria realizarilor

- Acces la clienti - interactiuni cu beneficiarii muncii pentru feedback, munca ta conteaza

- Masurarea imbunatatirilor - un mod prin care sesizezi ca performanta creste 

 

Team coaching inseamna sa antrenezi o echipa. Sa o sprijini sa fie eficienta, performanta si din asta rezulta satisfactiile. Acestea sunt de retinut si de aplicat atat pentru tine cat si pentru cei cu care lucrezi, pentru ca armonia, rezultatele si bucuria de a face... depinde de motivatie.

 
Daca ti-a placut acest articol si doresti sa treci de la teoretic la practic, te invit in data de 28-29 Mai, la un workshop de Team coaching sustinut de 3 traineri de exceptie.

 

Read 4959 times Last modified on Tuesday, 12 May 2015 12:22
Tiberiu Felber

Tiberiu este coach si membru acreditat al Societatii Romane de Coaching(SRC) si membru de onoare a Asociatiei Romane de Coaching(ARC), Trainer ITA-NLP si trainer Coach.
Fiind, din `96, printre pionierii din domeniul dezvoltarii personale si promotor al serviciilor de optimizare psihologica si psihoterapie, coaching si managementul schimbarii, are la activ peste 10.000 de ore petrecute in training-uri ca persoana in formare, ca si trainer sau in sedinte de coaching 1:1.

Demarand in 1998 Centrul pentru Dezvoltare Personala si Formare Profesionala SISTEM PSI el a participat la formari si specializari in Psihoterapie Cognitiv Comportamentala, Counselling, Hipnoza Clinica si Psihoterapie Ericksoniana, Psihosexologie, Psihoterapie Experientiala, Psihoterapie Centrata pe Client - Metoda Focusing, Consiliere si Psihoterapie de Familie si Cuplu, cu specializari in Dezvoltare Organizationala Strategica si Managementul Schimbarii, precum si experienta si implementare de proiecte internationale Harm Reduction adresate persoanelor marginalizate. Ulterior a dezvoltat NLP EXplorer si apoi Coaching-Essence datorita spiritului antreprenorial si a fascinatiei pentru potentialul uman.

Oras: Bucuresti

Pentru a programa o sedinta cu Tiberiu Felber alegeti una din variantele de contact de mai jos:

 

 office@coaching-essence.ro - 0734.701.702